Rattenbestrijden.com Gratis advies en oplossingen om ratten te bestrijden

Bel ons direct

085 - 029 8505

Lokaal tarief, 24/7 vrijblijvende offerte
bruine rat bestrijden

De bruine rat bestrijden

De bruine rat bestrijden is geen gemakkelijke opgave. De diertjes zijn hardnekkig, richten veel schade aan en planten zich snel voort.

Op deze pagina leggen we u meer uit over de bruine rat en geven we informatie over de bruine rat bestrijden.

De bruine rat

De bruine rat (Rattus norvegicus) wordt ook wel rioolrat genoemd, en komt in heel Nederland voor, zowel op het platteland als in de stad. De bruine rat heeft een stompe snuit, zijn staart is lang en dik en zijn rug grijsbruin. De vacht van de buik is wat lichter dan de vacht van de rug.

Het leefgebied van de bruine rat

De bruine rat woont het liefst in water- en voedselrijke gebieden. De ratten komen dan ook veel voor in riolen, maar ook op vuilstortplaatsen, in walkanten, maïskuilen, mestputten etc. Bruine ratten worden ook vaak aangetroffen in en onder (de vloeren van) gebouwen (vaak gaat het dan ook gebouwen met gebreken).

De bruine rat komt over vrijwel de hele wereld voor zoals in de onderstaande afbeelding te zien is.

leefgebied bruine rat

Schade door de bruine rat

Bruine ratten kunnen, mede doordat ze zich snel voortplanten, heel wat schade veroorzaken. De ratten kunnen namelijk niet alleen gevaarlijke ziekten op mensen en vee overdragen, maar ook veel schade veroorzaken aan bijvoorbeeld gebouwen, kabels, leidingen, verpakkingsmateriaal en voedselvoorraden. Door het graven van de ratten kan bovendien verzakking ontstaan.

Voorkom overlast!

Om overlast te voorkomen, wordt u sterk aangeraden de bruine rat bestrijden. Hieronder leest u hoe u de aanwezigheid van de bruine rat kunt vaststellen. Ook leest u meer over bruine ratten bestrijden, vangen en voorkomen.

Hoe stelt u de aanwezigheid van bruine ratten vast?

U kunt de aanwezigheid van ratten vaststellen wanneer u uitwerpselen ziet of een hol (met daarvoor eventueel een hoop aarde). Ook pootadrukken en knaag- of smeersporen zijn een duidelijke indicatie voor de aanwezigheid van de bruine rat. Het kan ook zijn dat u de ratten zelf hoort of ziet, bovendien kunt u de rat (en zijn nest) vaak ook ruiken.

Het voorkomen van een rattenplaag

Voorkomen is beter dan genezen. Ruim daarom (voedsel)afval altijd op, zorg dat er geen kieren en naden in uw huis zitten, wees zeer voorzichtig met vogelvoer, sluit de deuren van uw huis ’s avonds goed af en controleer bovendien regelmatig het leidingwerk van uw huis. Hebt u toch een rattenplaag, dan moet u de bruine rat bestrijden of vangen.

De bruine rat vangen

Hebt u bruine ratten in uw huis of tuin? Dan moet u de bruine rat vangen of bestrijden. Het vangen van bruine ratten in een val is erg moeilijk, vanwege het feit dat de (slimme) dieren erg achterdochtig zijn en een kleine verandering in hun omgeving snel doorhebben.

bruine rat bestrijden

Foto: usdagov

De bruine rat bestrijden

Een bruine rat vangen is niet alleen erg moeilijk, maar ook niet zonder gevaar. Bruine ratten bestrijden kunt u daarom het beste aan een professional overlaten, die verstand heeft van de bruine ratten zelf, maar ook van bestrijdingsmiddelen, weringsmaatregelen en bouwtechnische aspecten.

Na de bestrijding

Na de bestrijding moeten ook weringsmaatregelen genomen worden. Als er namelijk een kolonie ratten verdelgd is, biedt dat weer plek aan nieuwe ratten. Worden er geen weringsmaatregelen genomen, dan heb u binnen de kortste tijd opnieuw een rattenplaag.

Aanvraag doen of advies opvragen

Wanneer er in of rond uw huis of bedrijf sprake is van een rattenplaag, kunt u het beste de bruine rat bestrijden door een professionele ongediertebestrijder in te schakelen.

Wilt u een aanvraag doen voor bestrijding van bruine ratten of advies aanvragen? Dat kan vrijblijvend via onderstaand telefoonnummer of het formulier op onze website.

Bel ons direct of vraag advies aan

085 - 029 8505, Lokaal tarief, 24/7 vrijblijvende offerte