Rattenbestrijden.com Gratis advies en oplossingen om ratten te bestrijden

Bel ons direct

085 - 029 8505

Lokaal tarief, 24/7 vrijblijvende offerte
bruine rat bestrijden

De bruine rat

Ratten in Nederland

Ratten in Nederland zijn onder te verdelen in twee soorten: de bruine en de zwarte rat.

De zwarte rat heeft ooit voor de pestepidemie gezorgd maar komt tegenwoordig minder vaak voor. Hij was zelfs ooit in Nederland verdwenen. Tegenwoordig komen er wel weer meldingen binnen van zwarte ratten.

Meestal zult u dus te maken hebben met de bruine rat. Deze rat wordt ook wel aangeduid als de rioolrat.

De bruine rat

De bruine rat is bruin tot grijsbruin, waarbij de buik lichter van kleur is. Een enkele kleurvariatie komt soms wel voor. Als de bruine rat volwassen is, is hij 22 tot 30 cm lang. Zijn staart meet ook nog eens 25 cm. Het gewicht van de bruine rat schommelt rond 500 gram.

Ratten planten zich razendsnel voort. De wijfjes zijn geslachtsrijp met 3 maanden en zullen dan nesten gaan leggen met een grootte van gemiddeld 8 tot 12 jongen. Ze leven gemiddeld een jaar en kunnen daarin ongeveer 4 tot 7 keer jongen werpen. Een bruine rat zou dus wel 84 jongen kunnen krijgen in haar leven van een jaar.

Echter zijn de jongen van de rat ook weer snel geslachtsrijp, waardoor er binnen een jaar honderden of wel duizenden ratten kunnen ontstaan.

Wel is er sprake van grote sterfte onder de jonge dieren door gebrek aan voedsel en gelegenheid om te nestelen. Veel meer dan 40 jongen zal een wijfje dan ook niet grootbrengen.

De rat volgt waar de mens gaat. De mens heeft de rat namelijk veel te bieden: voedsel!

De dieren eten namelijk graag granen en zaden. Ook vlees, etensresten en afval staan op het menu. Daarnaast doen ze zich ook tegoed aan bijvoorbeeld slakken en larven.

De bruine rat waardeert een waterrijke omgeving. Daarom zal de rat zijn hol graven aan de waterkant, in maïskuilen of in walkanten. Maar ook riolen en mestputten worden door de bruine rat opgezocht.

In gebouwen zoekt de rat vooral beneden in of onder het gebouw een plekje. Afvalplekken of terreinen, waar spullen opgeslagen staan, zullen ook mooie schuilplekken voor ratten vormen.

Bruine rat in de tuin

De bruine rat in de tuin zal zich vooral verstoppen in composthopen, bij waterkanten of onder gebouwtjes zoals schuurtjes. U zult begrijpen dat het niet veel moeite zal kosten voor de rat om ook uw huis binnen te dringen. Zeker wanneer het dier doorheeft dat binnen voedsel te vinden is!

Honden en kattenluiken zijn ook voor de rat een leuke doorgang! En wist u dat het voeren van vogels ook ratten aantrekt? Ruim ’s nachts het voer dan ook op om zo geen ratten naar uw tuin te lokken.

Om geen risico’s te lopen zijn tuinen waar kinderen en huisdieren komen uiteraard beter af zonder ratten.

Is de bruine rat gevaarlijk?

De bruine rat is gevaarlijk voor de gezondheid van zowel mens als huisdier. Ziektes als de ziekte van Weil, paratyfus, TBC en Salmonella kunnen door het dier overgebracht worden. Maar ook teken, vlooien en mijten reizen graag met de rat mee.

Daarnaast zijn er ook nog andere problemen. Zo zal de bruine rat zich ook tegoed doen aan uw inboedel én kunt u zelfs het risico lopen op verzakkingen van uw huis door de graafwoede van de rat.

Bruine rat uitwerpselen

Of er een bruine rat in uw omgeving rondhangt, kunt u zien aan de uitwerpselen. De uitwerpselen van de bruine rat zijn bruin-grijs, ongeveer 2 cm lang en langwerpig.

bruine rat bestrijden

Foto: Jvdc

Bruine rat vangen

De bruine rat vangen is mogelijk met een rattenklem. Maar dan is het wel noodzakelijk dat u weet waar de route loopt die de rat aflegt. Ook is dit niet de oplossing voor een grote rattenplaag. Dan zult u toch over moeten schakelen op andere manieren.

Denk goed na over de risico’s die de methodes met zich meedragen. Het neerleggen van gif, bijvoorbeeld, kan gevaar opleveren voor uw kinderen of huisdieren. De ongediertebestrijder zal u hierin kunnen adviseren. Hij zal u ook kunnen vertellen hoe de rat zijn route aflegt, zodat het zetten van klemmen ook echt zin heeft.

Bruine rat bestrijden

Het mag duidelijk zijn dat het bestrijden van de bruine rat noodzakelijk is. Wacht u niet te lang met maatregelen nemen want de rat heeft zijn gezin in een groot tempo uitgebreid tot een hele kolonie!

Zelf bestrijden van ratten is een tijdrovende zaak. De middelen die de ongediertebestrijder meeneemt zijn sterker van werking.

Daarnaast weet men beter waar men op letten moet en wat men het beste kan doen. Ook zal hij u goed advies kunnen geven om een rattenplaag zoveel mogelijk buiten de deur te houden.

Neem contact met ons op

Wilt u vakkundig van uw rattenplaag afgeholpen worden dan kunt u ons telefonisch bereiken via het nummer hieronder of u vult het formulier op deze pagina in.

Bel ons direct of vraag advies aan

085 - 029 8505, Lokaal tarief, 24/7 vrijblijvende offerte