Rattenbestrijden.com Gratis advies en oplossingen om ratten te bestrijden

Bel ons direct

085 - 029 8505

Lokaal tarief, 24/7 vrijblijvende offerte
rat in huis

Een rat in huis; wat nu?

Een rat in huis tegenkomen is voor veel mensen een angstaanjagend idee. Wat moet u ermee? En wat kunt u het beste doen?

Hieronder geven we u advies en informatie over wat u kunt doen als u last heeft van ratten in huis.

Rat in huis

Weten of u een rat in huis hebt, is niet altijd even eenvoudig. Een rat is namelijk een nachtdier en de kans dat u hem tegenkomt is dus klein. Toch is het belangrijk om te weten of u ratten in huis hebt want ratten zijn een gevaar voor de gezondheid van u en uw gezinsleden.

Wacht niet te lang met het inroepen van hulp want ratten planten zich razendsnel voort!

Zowel de zwarte als de bruine rat kunnen ziektes overbrengen. Dit gebeurt via hun speeksel, urine en uitwerpselen. Ziektes zoals salmonella, ziekte van Weil, TBC, Hantavirus en de rattenbeetkoorts kunnen door ratten meegenomen worden. Vroeger werd door ratten ook de pest verspreid.

Ratten nemen trouwens ook vlooien, teken en mijten met zich mee!

Signalen van een rat in huis

Of u ratten in huis hebt kunt u zien aan een aantal signalen:

Uitwerpselen van ratten

Een rat heeft donkerbruine uitwerpselen die 10-20 mm lang zijn. Van een bruine rat is de vorm pindavormig. Banaanvormige keutels zijn afkomstig van de zwarte rat.

De keutels liggen bij elkaar en niet, zoals bij muizen, overal door het huis verspreidt. Was goed uw handen als u de keutels opruimt!

Geur van ratten

Ruikt u een ammoniakgeur, vooral in of onder uw kasten, dan moet u rekening houden met een rat in huis.

Geluiden van ratten

Daarnaast is een rat in huis goed te herkennen aan de geluiden die het beestje maakt.

Ratten maken krassende geluiden. Geluiden onder uit uw huis, zoals de kelder of op de begane grond, duidt meestal op een bruine rat. Een zwarte rat zal zich vaker juist op zolders laten zien. Overigens komt de zwarte rat minder vaak voor dan de bruine rat.

Knaagschade door ratten

Een rat in huis kan een ramp betekenen voor uw huisraad, elektrische toestellen en eigenlijk voor al uw inboedel. Ratten knagen namelijk om hun tanden scherp te houden en zoeken daarvoor uw materialen uit.

Plastic, hout, beton, snoeren: niets is veilig voor ratten en daardoor is het bestrijden van ratten in huis pure noodzaak.

Woont u in het oosten van het land. Dan zouden de geluiden, stank en knaagschade ook kunnen worden veroorzaakt door Steenmarters.

Rat vangen in huis

Een rat vangen in huis is mogelijk met een rattenval. Uiteraard heeft dit alleen nut als er sprake is van een enkele rat. Bij een echte rattenplaag is dit middel niet afdoende. Voordeel is dat er geen gif aan te pas komt, wat veiliger is voor uw huisdieren en kinderen.

Ratten in huis bestrijden

Niet alleen ziektes zijn een reden om ratten te bestrijden. Ratten brengen grote schade toe aan uw huisraad én eten uw eten op.

Ratten in huis bestrijden kunt u daarom het beste laten doen door een professionele bestrijder.

Er zijn middeltjes, zoals rattengif, te koop waarmee u ratten kunt uitroeien. Hier kleeft echter een groot nadeel aan. Kleine kinderen, maar ook uw huisdieren, kunnen gevaar lopen doordat zij van het gif kunnen snoepen. Daarnaast zal er geen ander voer aanwezig moeten zijn voor de rat.

Daarnaast is er nog een groot nadeel van het gebruik van rattengif. Op het moment dat de rat het gif binnenkrijgt sterft het diertje niet meteen.

De rat heeft dus tijd om terug te gaan naar zijn nest. Vaak is dit in een spouwmuur, op de zolder, of ergens anders waar u zelf lastig bij kunt.

Als de rat daar vervolgens sterft, gaat het lijkje van de dode rat rotten en stinken. Na verloop van tijd komen hier maden in waardoor u te maken hebt met nóg een soort ongedierte. Dit wilt u koste wat het kost proberen te voorkomen.

Daarnaast zal rattengif nooit een hele kolonie van ratten uit kunnen roeien, mocht hier sprake van zijn.

rat in huis

Wel of niet zelf doen?

Uw rattenbestrijder is als geen ander op de hoogte van het met succes bestrijden van ratten. Hij weet waarop gelet moet worden en hoe het gif of de val het beste geplaatst moet worden. Zo kan hij uitvinden hoe de rat zijn route loopt en daardoor kan hij goed inschatten wat de beste plek voor het plaatsen van de val is.

De middelen die in de handel verkrijgbaar zijn, werken vaak minder afdoende dan de middelen die professionele bestrijders mogen gebruiken.

Uiteraard weet de bestrijder ook goede adviezen te geven om een nieuwe rattenplaag te voorkomen en zal samen met u op zoek gaan naar goede oplossingen.

Voorkomen van een rattenplaag

Een aantal dingen die u kunt doen om een rat in huis te voorkomen zijn:

  • Berg uw eten goed op in afgesloten potten.
  • Zorg voor een opgeruimd huis, zodat er geen schuilplaatsen zijn.
  • Ruim uw afval netjes op in dichte bakken (container, afvalemmer)
  • Let op het eten van uw huisdieren! Ruim op wat ze niet meer lusten en zorg dat ook het dierenvoer afgesloten bewaard wordt.
  • Een composthoop is een heerlijke plek voor ratten.
  • Zorg dat er geen kieren en gaten in muren en deuren zitten waar ratten doorheen kunnen komen.
  • Een kat is nog altijd een natuurlijke vijand!

Ook hierin kunnen wij advies geven.

Advies en bestrijding

Heeft u last van een rat in huis en heeft u behoefte aan advies of wilt u een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op via het nummer onderaan deze pagina of vul het aanvraagformulier in die u op deze site vinden kunt.

Bel ons direct of vraag advies aan

085 - 029 8505, Lokaal tarief, 24/7 vrijblijvende offerte