Rattenbestrijden.com Gratis advies en oplossingen om ratten te bestrijden

Bel ons direct

085 - 029 8505

Lokaal tarief, 24/7 vrijblijvende offerte
ratten in huis

Ratten in huis; Wat nu?

Ratten zijn misschien wel de meest vervelende soort ongedierte om in huis te hebben. Ratten in huis veroorzaken schade, en kunnen ook dragers zijn van allerlei ziekteverwekkers, zoals virussen, bacteriën of parasieten.

Zowel bruine ratten als zwarte ratten zijn dragers, en u of uw huisdieren kunnen zelfs ziek worden door in contact te komen met plekken waar geïnfecteerde ratten zijn geweest.

De bekendste ziektes die ratten in huis met zich meedragen zijn salmonella, de ziekte van Weil en rattenbeetkoorts. Deze ziektes kunnen makkelijk op u, uw gezin of uw huisdieren worden overgedragen via besmette plekken.

Ratten zorgen voor schade in uw huis omdat ze op uw eigendommen knagen om hun tanden kort te houden. Ze knagen continu en op meerdere plekken, waardoor uw woning snel kan beschadigen bij de aanwezigheid van ratten.

Tenslotte zijn ratten ook alleseters en zullen ze uw etensvoorraden verpesten. Ze eten niet alles op, maar nemen van verschillend voedsel een klein hapje, waardoor al snel grote hoeveelheden voedsel onbruikbaar zijn geworden. Bovendien is het moeilijk om ratten in huis te weren uit uw voorraadkasten of koelkasten.

Bescherm uzelf daarom tegen ratten en onderneem tijdig actie om een rattenplaag te weren.

Ratten in huis herkennen

Omdat ratten net zoals muizen nachtdieren zijn, is ratten in huis herkennen niet altijd even makkelijk. Herkent u de onderstaande signalen, dan heeft u wellicht ratten in huis.

– Uitwerpselen: ratten produceren tot wel 40 keutels per dag. Het verschil tussen de uitwerpselen van muizen en ratten zijn dat de keutels van ratten bij elkaar liggen, en muizen hun keutels overal verspreiden. De keutels van een bruine rat zijn pindavormig, en de keutels van een zwarte rat banaanvormig. Zijn de keutels zacht en glanzend, dan duidt dit op een actieve rattenplaag.

Krassende geluiden: ratten verstoppen zich overdag, en leven vaak in de tuin of in de kelder. De minder vaak voorkomende zwarte rat vestigt zich vaak op zolder of de bovenste verdieping van gebouwen. Let goed op of u vaak krassende geluiden hoort.

Knaagschade: zoals eerder genoemd knagen ratten continu aan alles dat ze kunnen vinden. Ze knagen aan hout, plastic, maar ook beton en en aluminium en elektrische kabels. Tandafdrukken zijn te herkennen aan evenwijdige groefjes van ongeveer 4 mm uit elkaar.

Pootafdrukken: ratten laten poot- en staartafdrukken achter in stoffige ruimtes. Deze afdrukken zijn groter dan die van muizen, en daarom makkelijk herkenbaar. Kijk daarom goed onder kasten en andere stoffige hoekjes. Als u afdrukken ziet, ruim dan het stof op en strooi een beetje bloem of talkpoeder op de vloer om te controleren of de ratten nog actief zijn.

Nesten: nesten zijn moeilijker om te vinden. Desondanks moeten ratten in huis wel hun nesten bouwen om zich voort te kunnen planten. Ze bevinden zich vaak op zolder of in het dak en worden gemaakt van verscheurd papier en textiel.

Stank: ratten in huis zorgen voor een muskus-achtige geur, die vooral in de buurt van kasten waar te nemen valt.

Ratten in huis voorkomen

U kunt zelf enkele maatregelen nemen om ratten uit uw woning te weren. Ratten in huis bestrijden is lastiger, maar voorkomen is beter dan genezen.

Hygiene: het belangrijkste is om uw woning schoon te houden. Gooi afval meteen weg en maak uw huis regelmatig schoon.

Eten: berg voedsel meteen op, en laat geen kruimels of etensresten achter op het aanrecht, het fornuis of de vloer van de keuken.

Huisdieren: ratten eten ook het voedsel van uw huisdier op. Ruim voedsel dat uw huisdier niet op heeft gegeten meteen op, en berg brokken van honden of katten in afgesloten bakken op.

Rommel: ruim uw huis altijd op, om ratten geen schuilplaatsen te geven.

Compost: een composthoop is uit den boze als u ratten uit de tuin en uit het huis wilt weren.

– Dicht kieren, gaten en andere hoekjes af, en zorg ervoor dat ratten zich niet makkelijk door uw huis kunnen verspreiden.

Bestrijden van ratten in huis

Als de bovenstaande maatregelen niets uithalen, en u te maken heeft met een zeer hardnekkige rattenplaag is het verstandig een ongedierteverdelger in te schakelen.

Deze specialisten kennen de gewoontes van de verschillende soorten ratten en kunnen precies uitvinden waar hun looproutes lopen en hun nesten zich bevinden.

Daarom kunnen ze ratten in huis effectief aanpakken met middelen die niet vrij te verkrijgen zijn. Bovendien krijgt u advies voor het voorkomen van een plaag in de toekomst.

Wees dus verstandig en probeer een actieve, hardnekkige rattenplaag niet zelf op te lossen, maar vraag een offerte aan bij een ongediertebestrijdingsbedrijf.

Foto: Inge Habex

Bel ons direct of vraag advies aan

085 - 029 8505, Lokaal tarief, 24/7 vrijblijvende offerte